Μάγια, το θαύμα της ζωής - Gaarder, Jostein, 1952- (Ξένη λογοτεχνία, 2000)
Ένα μυθιστόρημα για την εξέλιξη, τα όρια της επιστήμης και τη δύναμη της φαντασίας. Ένας ύμνος στη Δημιουργία και στον άνθρωπο που της προσδίδει νόημα. Το να εξηγείς τον κόσμο όπως οι φυσικοί επιστήμονες είναι μόνο ένας από τους τρόπους κατανόησης του κόσμου· το να τον ερμηνεύεις όπως οι φιλόσοφοι είναι ένας άλλος· το να τον θαυμάζεις με τα μάτια ενός μάγου, ένας τρίτος. Ο Γκάαρντερ θέτει αντιμέτωπους αυτούς τους τρόπους θεώρησης. Για να νικήσει η φαντασία - και η αγάπη.