Ανάγνωση και γραφή στην προσχολική εκπαίδευση - Τάφα, Ευφημία (Ελληνικά Γράμματα, 2001)
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι παιδαγωγοί της προσχολικής ηλικίας μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη τους ένα πρόγραμμα για την ανάδυση των δεξιοτήτων της ανάγνωσης και της γραφής στα μικρά παιδιά. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να κατακτήσουν πολλές από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τον γραπτό λόγο πριν ακόμη φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Η συγγραφέας, Ευφημία Τάφα, Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσιάζει τις σύγχρονες απόψεις για την ανάδυση των δεξιοτήτων της ανάγνωσης και της γραφής στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και παραθέτει πλήθος γραπτών δειγμάτων των παιδιών και άφθονο φωτογραφικό υλικό από την πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος σε τάξεις της προσχολικής εκπαίδευσης. Επίσης, περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο ποικίλες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτόν και προτείνει άλλες, στις οποίες ο γραπτός λόγος είναι το κυρίως ζητούμενο. Η εκπόνηση σήμερα νέων προγραμμάτων για την καλλιέργεια του γραπτού λόγου στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, τη στιγμή που απουσιάζουν από την ελληνική βιβλιογραφία μέθοδοι εφαρμογής τους, αποτελεί επείγουσα εκπαιδευτική ανάγκη, γεγονός που καθιστά αυτό το πόνημα απαραίτητο βοήθημα για τις/τους παιδαγωγούς της προσχολικής ηλικίας.