Διαπολιτισμική αγωγή - Κανακίδου, Ελένη (Ελληνικά Γράμματα, 1998)
Η Διαπολισμική Αγωγή, που αναπτύσσεται ως παιδαγωγική θέση τα τελευταία χρόνια, φιλοδοξεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίες προκύπτουν από την εξέλιξη των μονοπολιτισμικών κοινωνιών σε πολυπολιτισμικές. Πρωταρχικός σκοπός της Διαπολιτισμικής Αγωγής είναι η καλλιέργεια της ευαισθησίας παιδιών, δασκάλων και ενηλίκων για τον πολιτισμό του "άλλου", του "ξένου", όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τη συμπεριφορά, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις κοινωνικές αξίες. Σύμφωνα με τις αρχές της Διαπολιτισμικής Αγωγής, επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι της παρεχόμενης αγωγής-εκπαίδευσης, ώστε να αποδοθεί στον πολιτισμό η πραγματική του κοινωνική διάσταση και η σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο.