Αννα, Μαρία Καλουτά : από το θρίλερ στο θρύλο - Λαζαρίδης, Γιώργος, 1927-2012 (Βιογραφίες, 2001)
Μέσα στις 500 τόσες σελίδες του βιβλίου αυτού ξεδιπλώνεται το "θρίλερ" της περιπετειώδους ζωής τους παράλληλα με το "θρύλο" της θριαμβευτικής πορείας των δύο κορυφαίων πρωταγωνιστών του μουσικού μας θεάτρου. Ένα θρίλερ αυθεντικό, συγκλονιστικό, μοναδικό, που αρχίζει από τη Μικρασιατική Τραγωδία, όπου βρέθηκαν μωρά χαμένα μέσα στη θύελλα του Εθνικού Διχασμού, και φτάνει μέχρι τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα (δικτατορίες, Πόλεμος, Κατοχή, απελευθέρωση κ.λπ.) του αιώνα που πέρασε, γεγονότα που τα έζησαν σε πρώτο πλάνο. Αυτό το θρίλερ συμπορεύεται με ένα θρύλο γεμάτο λάμψη, πότε μπροστά στα φώτα της σκηνής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πότε στα απρόοπτα συμβάντα των παρασκηνίων. Δύο σπάνιες γυναίκες, με τη μοναδικότητα μιας Δύναμης που την τροφοδότησαν η πείρα, η δίψα και η θέληση για Ζωή, με τη φλόγα, την αυθεντικότητα και το μεράκι της Τέχνης. Όσοι έχετε χειροκροτήσει την 'Αννα και τη Μαρία Καλουτά τόσα χρόνια στο θέατρο πόσα περισσότερα μπορείτε να ξέρετε ή και να υποψιάζεστε, πέρα από την εφήμερη ή και απατηλή εντύπωση που έχετε σχηματίσει από τη σκηνή; Ίσως αυτό το βιβλίο να σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε και αυτή τη Δύναμη που προαναφέραμε και η οποία κρύβεται πίσω από τη λαμπερή τους εικόνα. Ο συγγραφέας τις ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη τους. Ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση για τη συνεργασία και τη φιλία τους μαζί του.