Στο Χριστό στο κάστρο - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Τα ελληνικά, 2002)
Δύο νομάτοι αποκλεισμένοι απάν' στο Κάστρο, οι βλοημένοι, χειμώνα καιρό. Μια βάρκα με άλλους δεκαπέντε που κοντεύει να τσακιστεί στα βράχια κι ένα πλοίο, το πλοίο του καπετάν Κωνσταντή, ψάχνει να βρει τη σωτηρία στα μανιασμένα κύματα. Κι άξαφνα, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, φάνηκε το φως...