Ελλάδα και μειονότητες : το σύστημα διεθνούς προστασίας της Κοινωνίας των Εθνών - Διβάνη, Λένα, 1955- (Ιστορία, 1999)
Η μελέτη αυτή επιχειρήθηκε, σύμφωνα με τη συγγραφέα, σε μια δύσκολη εποχή εθνικιστικών συγκρούσεων και αφιερώνεται σε όλους ιστορικούς και μη που προσπαθούν ν' αντιπαραθέσουν ένα ψύχραιμο "επιστημονικό" λόγο. Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν σ' ένα τόμο για πρώτη φορά και ν' αναλυθούν όλα τα μειονοτικά προβλήματα της μεσοπολεμικής Ελλάδας, καθώς επίσης ν' αποτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξαν στη βαλκανική εξωτερική πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που η συγγραφέας ασχολήθηκε μόνο με εθνικές μειονότητες, αυτές που προσπάθησαν δηλαδή να πατρονάρουν τα υποτιθέμενα συγγενικά τους κράτη.