Οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα - Νικολαϊδου, Λένα Μ. (Αρχαία Ελλάδα, 2003)
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η μεγαλύτερη γιορτή της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν οι πιο ξακουστοί και οι πιο λαμπροί αγώνες σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, διαρκούσαν πέντε μέρες και σχεδόν για δώδεκα αιώνες ήταν το σημείο συνάντησης των Ελλήνων από όλες τις περιοχές της Μεσογείου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων ίσχυε εκεχειρία, δηλαδή κατάπαυση των εχθροπραξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, έπαιρναν μέρος, είτε ως αθλητές είτε ως θεατές, δεκάδες χιλιάδες πολίτες από την κυρίως Ελλάδα, την Αφρική, την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, τον Εύξεινο Πόντο και τα μικρασιατικά παράλια. Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, στις απεικονίσεις αθλητικών σκηνών σε αρχαία έργα τέχνης, καθώς και στα ευρήματα των ανασκαφών. Αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και περιγράφει τους όρους και τις διαδικασίες διεξαγωγής τους καθώς και τα αγωνίσματα και τις νίκες σπουδαίων αθλητών που συγκλόνισαν τα πλήθη με τα κατορθώματά τους.