Οι πυραμίδες της Αιγύπτου - Edwards, I. E. S. (Οδυσσέας, 2002)
Με αυτό το κλασικό βιβλίο ο I.E.S Edwards μας παρέχει μια πλήρη και ολοκληρωμένη εργασία σχετικά με αυτούς τους γιγάντιους τάφους. Δίνει στον αναγνώστη τη σύγχρονη επιστημονική απάντηση στα παμπάλαια ερωτήματα για τη φύση και την κατασκευή αυτών των εντυπωσιακών μνημείων. Βασιζόμενος τόσο στις δικές του έρευνες, όσο και στο έργο πολλών αρχαιολόγων που έχουν εργαστεί στην Αίγυπτο, εξετάζει την εξελικτική διαδικασία, από τις κλιμακωτές πυραμίδες και τα μασταμπά των δύο πρώτων δυναστειών μέχρι τις αρχαϊκές και οπισθοδρομικές προσπάθειες του Μέσου Βασιλείου. Αναφέρεται διεξοδικά στην περίφημη ομάδα της Γκίζας, όπου συγκαταλέγεται η Μεγάλη Πυραμίδα, το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας. Στο τελευταίο κεφάλαιο, στο οποίο ασχολείται με την κατασκευή και τη σκοπιμότητά τους, εντάσσει τις Πυραμίδες μέσα στα πλαίσια της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας.