Παγκόσμια ιστορία - Roberts, John Morris, 1928-2003 (Οδυσσέας, 1999)
Η διαμόρφωση της πρώιμης σύγχρονης Ευρώπης (Αναγέννηση: η αυθεντία και η αμφισβήτησή της, Η έφοδος της Ευρώπης στον κόσμο). Η εποχή των πολιτικών αλλαγών και επαναστάσεων (Η νέα Ευρώπη, Ο αγγλοσαξονικός κόσμος, Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, Η αντίδραση της Ασίας στον εξευρωπαϊζόμενο κόσμο). Η περίοδος των μεγάλων πολέμων (Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Η Ασία εν εξελίξει, Η οθωμανική κληρονομιά και τα δυτικά ισλαμικά εδάφη, Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η διαμόρφωση ενός νέου κόσμου). Η πρόσφατη εποχή (Η πολιτική του Νέου Κόσμου και ο Ψυχρός Πόλεμος, Η ασιατική επανάσταση, Κληρονόμοι αυτοκρατοριών: Μέση Ανατολή και Αφρική, Η Λατινική Αμερική, Η διχασμένη Ευρώπη). Οι νέες προκλήσεις της μετα-ψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)