Άνθος του γιαλού - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Τα ελληνικά, 2002)
" Μερικοί λένε πως το Ανθος του Γιαλού έγινε ανθός, αφρός του κύματος. Κι η σπίθα εκείνη, η φωτιά του πελάγου που είδες, Μάνο, είναι η ψυχή του βασιλόπουλου, που έλιωσε, σβήστηκε στα σίδερα της σκλαβιάς και κανείς δεν την βλέπει πλέον, παρά μόνον όσοι ήταν καθαροί τον παλαιό καιρό και οι αλαφροίσκιωτοι στα χρόνια μας".