Εβίτα - Dujovne Ortiz, Alicia (Βιογραφίες / Λιβάνης, 1996)
Νόθο παιδί, όπως οι αδερφές και ο αδερφός της, η Εβίτα Ντουάρτε γεννήθηκε το 1919, σ' ένα χωριό της Αργεντινής. Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της, προσδοκώντας το μέλλον μιας δοξασμένης ηρωίδας, έφυγε για το Μπουένος 'Αιρες ελπίζοντας να καθιερωθεί ως ηθοποιός. Καθώς όμως ήταν μέτρια ηθοποιός, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, χρειάστηκε να παλέψει πολλά χρόνια για να γίνει μια βεντέτα των λαϊκών ραδιοφωνικών σίριαλ, που είχαν μεγάλη απήχηση εκείνη την εποχή. Τότε γνώρισε τον Περόν και αποφάσισε να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στην πολιτική άνοδο του μελλοντικού δικτάτορα: το όνειρο των "προβολέων" αντικαταστάθηκε από τη φιλοδοξία να περάσει στην ιστορία ως η ενσάρκωση της Θείας Πρόνοιας για τα εκατομμύρια των δυστυχισμένων, που τους αφοσιώθηκε με πάθος και οι οποίοι θα ήταν απαρηγόρητοι μετά το θάνατό της. Μέχρι σήμερα, η εικόνα της Εβίτα Περόν κινούνταν ανάμεσα στο μύθο και το θρύλο, ανάμεσα στην αγιότητα και το δεσποτισμό. Η βιογραφία αυτή, χάρη στις αποκαλύψεις ανέκδοτων μέχρι σήμερα αρχείων, φωτίζει αρκετά σκοτεινά σημεία, μεταξύ των οποίων είναι οι σχέσεις ανάμεσα στον περονισμό και το ναζισμό. Επίσης αποκαλύπτεται η προσωπικότητα της Εβίτα, χωρίς παραχωρήσεις αλλά και με αντικειμενικότητα. Πρόκειται για ένα έργο που το χαρακτηρίζει ο ρυθμός και η ζωντάνια του νοτιοαμερικάνικου μυθιστορήματος.