Κοχύλια και όνειρα - Harris, Joanne, 1964- (Ψυχογιός, 2003)
Όλα γυρίζουν πίσω. Όποιος μεγαλώνει στο νησί, αυτό πιστεύει. Αλλιώτικη φάρα οι νησιώτες, αγύριστα κεφάλια που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Ψαράδες όλοι, που σαν πιαστούν στα δίχτυα του έρωτα, μπορούν ν' αφανίσουν και ν' αφανιστούν. Όταν η Μαντλέν γυρίζει στο νησί της, ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας, βλέπει ότι η ζωή παραμένει αναλλοίωτη. Σπίτια μισογκρεμισμένα, δρόμοι ερειπωμένοι, η παραλία πλημμυρισμένη και οι κάτοικοι εγκλωβισμένοι στο αιώνιο μίσος για τους πλούσιους γείτονές τους στο διπλανό χωριό. Η Μαντλέν παίρνει μέρος στις χαρές και τις λύπες τους, στους καβγάδες και στα γλέντια τους. Τι έχουν να χωρίσουν; Τα πάντα. Τι τους ενώνει σαν γροθιά; Τα πάντα!