Το αγιορείτικο ημερολόγιο - Σικελιανός, Άγγελος, 1884-1951 (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1988)
Όλα τα χειρόγραφα κείμενα που φαίνονται άψυχα όταν αυτοί που τα έγραψαν δεν υπάρχουν πια, στην πραγματικότητα πάλλονται από ζωή όταν ο μελετητής σκύψει πάνω τους με βαθιά συμπάθεια και αγάπη. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι καθοριστικά βιώματα περιέχει η μικρή ατζέντα από καφετί δέρμα, που το πρώτο και το τελευταίο της εσώφυλλο διακοσμούν χρυσοί κρίνοι πάνω σε λευκό φόντο, κατά τα γαλλικά ή και τα φλωρεντιανά πρότυπα. Σ' αυτήν ο Άγγελος Σικελιανός καταγράφει σκέψεις κι εντυπώσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με τον Νίκο Καζαντζάκη, το 1914, ο ποιητής αρχίζει τις σημειώσεις του κανονικά από την πρώτη σελίδα της ατζέντας, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)