Ο Λέανδρος - Σούτσος, Παναγιώτης, 1806-1868 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1996)
Ο "Λέανδρος" του Π. Σούτσου, ένα μικρό επιστολικό μυθιστόρημα 124 σελίδων, ήταν ο πρώτος και κύριος εκπρόσωπος του είδους στη νέα χώρα της υποδοχής του ας αρχίσουμε από τα ληξιαρχικά του στοιχεία: Ο "Λέανδρος" κυκλοφόρησε το 1834 και, κατά πάσαν πιθανότητα, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του ίδιου έτους, από το τυπογραφείο των Κ. Τόμπρα και Κ. Ιωαννίδου, στο Ναύπλιο την προσωρινή πρωτεύουσα του νεότευκτου, σπιθαμιαίου ελληνικού κράτους η γραφή του, για την οποία δε διαθέτουμε καμιά μαρτυρία, θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί στις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες ή και στις τελευταίες πριν από την εκτύπωσή του μέρες.