Τοπία της δραματικής γραφής : δεκαπέντε μελετήματα για το ελληνικό θέατρο - Πεφάνης, Γιώργος Π. (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2003)
Ο τόμος συγκεντρώνει δεκαπέντε θεατρολογικά μελετήματα που γράφτηκαν από το 1994 μέχρι το 2001 και καλύπτουν διάφορες περιοχές της ελληνικής θεατρολογίας από τον 19ο και το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Όπως γίνεται φανερό και από τους τίτλους των μελετημάτων, η μέθοδος ποικίλλει ανάλογα με το θέμα και την επιλεγμένη οπτική γωνία. Ο συνδυασμός κοινωνικών, ιστορικών, βιογραφικών, λαογραφικών και φιλολογικών εστιάσεων επιτρέπει στη θεατρολογία να προσπελάσει ευχερέστερα το υπέδαφος και το περιβάλλον των έργων, αλλά και τα ίδια τα έργα ως κειμενικές πραγματικότητες και ως δυνητικές θεατρικές παραστάσεις.