Ποιήματα και πεζά - Καμπάς, Νίκος, 1857-1932 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2002)
«Σκοπός, λοιπόν, αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει, πέρα από τους στίχους με τους οποίους έμεινε γνωστός ο ποιητής στην ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας, όσα ποιήματα και πεζά ανευρέθηκαν σε ποικίλα έντυπα. Παράλληλα, επιχειρεί να παρακολουθήσει τον βίο και το έργο τού εν λόγω Μυτιληνιού λογίου, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πηγές αλλά και τα πολυσήμαντα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα των χρόνων εκείνων. Τα δημοσιευόμενα κείμενα του Κάμπα συνοδεύονται από σύντομο εκδοτικό σημείωμα, καθώς και από συνοπτικά φιλολογικά σχόλια και εκτενέστερη κριτική βιβλιογραφία περί αυτού». [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης) "Οι Στίχοι και τα σκόρπια στιχουργήματα του Καμπά, όπου φαίνεται καθαρά η συστηματική προσπάθεια του ποιητή να αποτινάξει τον παγερό καθαρευουσιανισμό και το ψευδορομαντικό κλίμα της εποχής, δεν αποτελούν στο σύνολό τους βέβαια ποιητικά υποδείγματα. Θα ήταν όμως άδικο να κρίνουμε τον Καμπά με τα σημερινά μέτρα, καθώς, αν μη τι άλλο, ως ατμομηχανή του πρώτου πυρήνα της λεγομένης γενιάς του 1880 (η οποία πρωτοκινήθηκε γύρω από τον ριζοσπαστικό Ραμπαγά και το αξιόλογο Μη χάνεσαι) αναζήτησε νέες πηγές έμπνευσης στην εγκάρδια απλότητα, στην εσωτερική ειλικρίνεια, στους χαμηλούς τόνους, στη συγκινητική καθημερινότητα, κομίζοντας κάτι καινούργιο και "δείχνοντας τον δρόμο" προς μια "ανανεωτική εξόρμηση", αυτήν που αργότερα εξέφρασε επιτυχώς η καθολική ματιά του Παλαμά." (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/10/2004)