Ο εξόριστος του 1831 : κωμικοτραγικόν ιστόρημα - Σούτσος, Αλέξανδρος, 1803-1863 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1994)
Ο "Εξόριστος του 1831" δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πρώτα ρομαντικά μυθιστορήματα. Με την κριτική και ρεαλιστική διάθεση του συγγραφέα του απέναντι στη σύγχρονη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και με τη ρεαλιστική μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιεί, παρόλες τις συναισθηματικές του εξάψεις, εμπεριέχει, σύμφωνα με ό,τι έχει υποστηριχτεί πρόσφατα, τα στοιχεία εκείνα που προετοιμάζουν τη μεταρομαντική περίοδο του αφηγηματικού ρεαλισμού.