Ο καστρολόγος - Κόντογλου, Φώτης, 1895-1965 (Βιβλιοπωλείον της "Εστίας"-Ι.Δ.Κολλάρου, 1987)
«Στις ελληνικές χώρες, γράφει, τα κάστρα είναι πιο θεωρητικά και πιο άγρια παρά κείνα που βρίσκονται στη Φραγκιά, μ όλο πούναι τα περσότερα μικρά καστέλλια και πύργοι, επειδής οι τόποι σ εμάς είναι πετραδεροί και σπανοί, και τα χτίρια έχουνε χτιστεί σκέτα, δίχως πλουμιά».