Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη - Παζαράς, Θεοχάρης (Οδηγοί μνημείων Θεσσαλονίκης, 1974)
Με δικαιολογημένη υπερηφάνεια η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό και στην επιστημονική κοινότητα το ανά χείρας έργο. Αποτελεί την πληρέστερη και την εγκυρότερη ολοκληρωμένη παρουσίαση της Ροτόντας. Το μνημείο σημαδεύει τη Θεσσαλονίκη επί 17 αιώνες. Υπό τον τεράστιο θόλο του στο γύρισμα των καιρών προσευχήθηκαν αλληλοδιαδόχως οι πιστοί της αρχαίας θρησκείας, οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Αποκαλύπτει την αιώνια ακμή της μακεδονικής πρωτεύουσας η οποία επί δυο χιλιετίες δεν έπαυσε ποτά να είναι κεντρική πόλη τριών αλλεπάλληλων πολυεθνικών Αυτοκρατοριών, εργαστήριο υψηλής τέχνης, κόμβος εμπορίου και εστία βαθιάς πνευματικής ζωής.(...) (Από τον πρόλογο του βιβλίου).