Η πόλη στην Ευρώπη - Benevolo, Leonardo (Η διαμόρφωση της Ευρώπης, 1997)
"Η Πόλη στην Ευρώπη" του Λεονάρντο Μπενέβολο εξετάζει τη σύσταση των πόλεων στην Ευρώπη, από το 10ο αιώνα μέχρι σήμερα, αναζητώντας εκείνα τα στοιχεία, που παραμένουν ιδιαίτερα "ευρωπαϊκά". Μεγαλεπήβολο το θέμα και, για πρώτη φορά, εδώ αντιμετωπίζεται με μια συγκριτική μελέτη τόσο ευρεία, που οδηγεί σε μια συμπερασματική κρίση, προσωρινή μεν, μα ταυτόχρονα σαγηνευτική: η πολεοδομική μας παράδοση βασίζεται στην πολυπλοπλοκότητα, στην ατέλεια, στην προσκόλληση στις αξίες της καθημερινότητας. Τα μνημεία δεν απομονώνονται από τις πόλεις, αντίθετα κάνουν την εμφάνισή τους σε κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους με τις προσόψεις τους καλλωπίζουν και εμπλουτίζουν.