Σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Τόμος Α΄ : από τη Βαστίλλη στο τείχος του Βερολίνου 1789-1989 - Τσακαλογιάννης, Πάνος (Πολιτική και ιστορία ;, 2000)
Όσο πιο αβέβαιο είναι το παρόν, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για τη διερεύνηση και εμβάθυνση του παρελθόντος. "Τη ζωή τη ζούμε ατενίζοντας μπροστά, αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας πίσω", λέει ο Kierkegaard. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της σημερινής ρευστής κατάστασης στην Ευρώπη, με βάση την ιστορία της των δύο τελευταίων αιώνων, ενώ συγχρόνως επιχειρεί να ερευνήσει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι υπό το φως των κοσμοϊστορικών εξελίξεων και αλλαγών που συντελέστηκαν με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, την ενοποίηση της Γερμανίας και το τέλος του ψυχρού πολέμου.