Νεοελληνική αρχιτεκτονική : αρχιτεκτονική θεωρία και πράξη, 1830-1980, σαν αντανάκλαση των ιδεολογικών επιλογών της νεοελληνικής κουλτούρας - Φιλιππίδης, Δημήτρης (Καλλιτεχνική βιβλιοθήκη, 1984)
Η απουσία μιας συστηματικής ιστορίας της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, κοινή διαπίστωση όσων ενδιαφέρονται για το χτισμένο περιβάλλον του τόπου μας, δεν είχε ως τώρα καλυφθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό, μέσα από συχνά εμπεριεκτικές, αν και αποσπασματικές, δημοσιεύσεις. Αυτό που έλειπε ήταν η ενωτική γραμμή ανάμεσα στα γνωστά μεταπολεμικά έργα της και στα πιο μακρινά και περισσότερο αγνοημένα παραδείγματα – όπως και ανάμεσα στα έργα μιας επίσημης αρχιτεκτονικής προβολής και μιας άλλης πολυπληθέστερης, ακόμα όμως αδιερεύνητης. Η απουσία μιας τέτοιας ιστορίας δεν άφηνε να διαφανούν τεκμηριωμένα οι ιδεολογικές βάσεις των κύριων κατευθύνσεων που πάρθηκαν κατά καιρούς, προς την αρχαιότητα, τη μεταβυζαντινή παράδοση και το δυτικό μοντερνισμό.