Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας. Τα αρχοντικά της Μακεδονίας : 15ος-19ος αιώνας - Μουτσόπουλος, Νικόλαος Κ., 1927-2019 (Παρατηρητής, 1993)
Η κατασκευή των μακεδονικών αρχοντικών είναι σύνθετη, πέτρα και ξύλο. Ανάλογα ?ε την περιοχή, μεταχειρίζονται άλλοτε περισσότερο το ξύλο και άλλοτε περισσότερο την πέτρα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι κατασκευές είναι ολότελα πέτρινες ή καθαρά ξύλινες. Σε ?ια βαθύτερη ανάλυση, η μακεδονική αρχιτεκτονική είναι ξύλινη ?ε φέροντα ξύλινο σκελετό και ?ε τοιχοποιίες που αποτελούνται επίσης από ξύλινο σκελετό κάθετων στηριγμάτων (ντιρέκια) και οριζόντια και διαγώνια ξύλα (παγιάvτες), που παραγεμίζονται ?ε ωμές πλίθρες, κερα?ιδάκια και λάσπη (τον τσατμά). Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι ακόμα πιο ελαφρά, από "?παγδατί". Στις πιο πλούσιες κατασκευές, το ισόγειο και το ?ετζοπάτω?α αποτελούνται από λίθινη κατασκευή, που διακόπτεται όμως από ξυλοδέσμους (χατίλια ή ζουνάρια).