Κείμενα για την αρχιτεκτονική - Grassi, Giorgio (Καστανιώτης, 1998)
Aν θελήσουμε να περιγράψουμε μονολεκτικά τα κύρια χαρακτηριστικά του συνολικού έργου του Tζόρτζιο Γκράσι, η λέξη που έρχεται αμέσως στο νου είναι: «συνέπεια» - συνέπεια μεταξύ του θεωρητικού λόγου και των έργων του, αλλά και μεταξύ των ίδιων των έργων που απαρτίζουν τη σχεδιαστική του γραφή, όπως διαμορφώθηκε σε μια μακροχρόνια πορεία άνω των τριάντα πέντε χρόνων· συνέπεια και εμμονή, επίσης, όχι τόσο σε κάποιες συγκεκριμένες μορφοπλαστικές επιλογές, όσο στον τρόπο ανάλυσης και επίλυσης του σχεδιαστικού καθήκοντος που κάθε φορά εμφανίζεται, μέσα απ' την επαγγελματική δραστηριότητα ή την έρευνα στο πλαίσιο της διδασκαλίας, στην αρχιτεκτονική σχολή. Tα κείμενα που επιλέξαμε για την παρούσα έκδοση καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από το τέλος της δεκαετίας του '60 έως τις μέρες μας, κατά το οποίο καταγράφηκαν πολλές γενικές και ειδικές αλλαγές, κρίσιμες και σημαντικές. Ωστόσο, τα γραπτά αυτά, ακόμα κι εκείνα του τέλους της δεκαετίας του '60 και των αρχών της επομένης, διατηρούν ακόμα την επικαιρότητά τους, γιατί αναφέρονται όχι μόνο σε ζητήματα διαχρονικού χαρακτήρα, αλλά και σε ζητήματα που, στις μέρες μας, επιστρέφουν με νέα ορμητικότητα.