Νεοελληνική λαϊκή τέχνη : πηγές, προσανατολισμοί και κατακτήσεις από τον ιστ΄αιώνα ως την εποχή μας - Σταμέλος, Δημήτρης, 1931-2005 (Το μυστικό και το παράδειγμα ;, 1993)
Το βιβλίο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των λαϊκών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο χώρο των εικαστικών τεχνών, από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα - τη μικροτεχνία σε ασήμι και χρυσό, την ξυλογλυπτική, την κεντιτική, τη ζωγραφική, την κεραμική και την υφαντουργία. Αποτελεί έναν τυπικό, υποδειγματικά οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα "οδηγό μελέτης" του αντικειμένου του: μια ιστορική, αισθητική και βιβλιογραφική εργασία, όπου παρουσιάζονται με ευγλωττία και μεγάλο πλήθος πηγών οι αντιπροσωπευτικότερες στιγμές της λαϊκής μας τέχνης - εξετάζονται δηλαδή, αναλυτικότερα, οι αφετηρίες και οι στόχοι της, περιγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της, επισημαίνονται οι τοπικές ιδιομορφίες και οι λογής επιδράσεις, βιογραφούνται οι πιο ξακουστοί επώνυμοι δημιουργοί και σχολιάζεται το έργο των σημαντικότερων ανωνύμων, επιχειρούνται συγκρίσεις και συσχετισμοί, διατυπώνονται απόψεις και, τέλος, συνάγονται συμπεράσματα για ολόκληρο το φάσμα των σχετικών κατακτήσεων, που συνιστούν πραγματικά "γενναίο μερίδιο" μες τη λαμπρή καλλιτεχνική παρακαταθήκη του ελληνικού λαού κατά τους τελευταίους αιώνες ζωής και δράσης του.