Εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης - Belting, Hans (Ιστορία και θεωρία της τέχνης, 1995)
Το βιβλίο αυτό προήλθε από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, είναι καρπός βίας συλλογικής προσπάθειας ειδικών επιστημόνων με διεθνές κύρος και πραγματεύεται με τρόπο μεθοδικό, κριτικό και συστηματικό τις βασικότερες σύγχρονες θεωρίες και μεθόδους, όπως αυτές εμφανίστηκαν και υποστηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από τη μορφολογική και εικονολογική μέθοδο μέχρι τη σημειωτική ή κοινωνιολογική προσέγγιση, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του αναφέρεται στην τεκμηρίωση των έργων της Τέχνης, στο ερευνητικό πεδίο της Ιστορίας της Τέχνης, στο γνωστικό της αντικείμενο και στη σχέση της με άλλες επιστήμες. Ενδιαφέρον σημείο του βιβλίου είναι, αναμφισβήτητα, η εξαιρετικά πλούσια βιβλιογραφία, που συνοδεύει το κάθε κεφάλαιο, τα παραδείγματα των εικόνων ως επαληθεύσεις των θεωριών και οι επεξηγηματικές υποσημειώσεις. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, το βιβλίο χρησιμεύει και για να προσδιορίσει τα όρια του ιστορικού της τέχνης, στο μέτρο που του παρέχει τα κατάλληλα κλειδιά για να ανακαλύψει αντικειμενικά αποδεκτούς τρόπους ερμηνείας αφενός, και αφετέρου τα εφόδια που του προσφέρει για να παρακολουθήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταβάλλεται το έργο της τέχνης καθώς, και τη διαφοροποίηση όρων και εννοιών, που έχει επιφέρει η ιστοριογραφία της τέχνης.