Εισαγωγή στην τέχνη. Τόμος 1ος : αρχιτεκτονική, πλαστική - Χρήστου, Χρύσανθος, 1922-2016 (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων, 1987)
Παιδί της αγάπης και της ανάγκης, όπως και τόσα και τόσα άλλα είναι και η «Εισαγωγή στην Τέχνη», που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης. Της αγάπης για την τέχνη, τους δημιουργούς της, τις μορφές της, τις αναζητήσεις και τις κατακτήσεις της, τα χαρακτηριστικά της και το περιεχόμενό της. Και της ανάγκης να δει ο ίδιος ο συγγραφέας καλύτερα και να παρουσιάσει σαφέστερα στους μαθητές του, τα προβλήματα και τις δυσκολίες της, την εξωτερική της δύναμη και τον εσωτερικό της πλούτο. Ιδιαίτερα, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ο άνθρωπος τις συναντήσεις του και τη θέση του στον κόσμο και κάνει άλλοτε το άγνωστο και το ακαθόριστο ορατό και άλλοτε το ορατό συνειδητό. Γιατί η τέχνη - κατά την εύστοχη διατύπωση του Μαλρώ - όχι μόνο αρνείται ό,τι αρνείται τον άνθρωπο, αλλά και του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, τις αμφιβολίες και τους φόβους του, τις αδυναμίες και τις ανάγκες του. (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)