Με το σταυρό και το ξίφος : αφηγηματικό συναξάρι - Γαλανός, Αλέκος (Καστανιώτης, 1996)
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως «χρονικό» Χρονικό της πορείας των πρωτοχριστιανών, ειδικότερα στην αρχή της τέταρτης μ.Χ. εκατονταετίας. Τότε που οι διωγμοί και τα βασανιστήρια των χριστιανών είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, αλλά στο αποκορύφωμά της ήταν και η πίστη των χριστιανών, οι οποίοι, δίχως κανέναν ενδοιασμό, προτιμούσαν να ριχτούν στην πυρά ή να κατασπαραχτούν στα αμφιθέατρα από τα πεινασμένα λιοντάρια, παρά να προδώσουν τη χριστιανική πίστη τους.