Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950 : ένα έθνος σε κρίση (Ιστορική Βιβλιοθήκη, 1984)
Πρακτικά διεθνούς συμποσίου που διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικών Μελετών (Modern Greek Studies Association, MGSA) στην έδρα του The American University, Washington, D.C., μεταξύ 9-12 Νοεμβρίου 1978. Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις: Ανασκόπηση - Νίκος Γ. Σβορώνος, "Τα κύρια προβλήματα της περιόδου 1940-1950 στην ελληνική ιστορία" Α. Κατοχή, Αντίσταση και Βρετανοί - Γιάννης Ο. Ιατρίδης, "Εισαγωγή" - Ιωάννης Α. Πετρόπουλος, "Τα ελληνικά παραδοσιακά κόμματα κατά την περίοδο της Κατοχής" - Ιωάννης Λ. Χόνδρος, "Η ελληνική αντίσταση 1940-1944: επανεκτίμηση" - Hagen Fleischer, "Επαφές μεταξύ των γερμανικών αρχών κατοχής και των κυριότερων οργανώσεων της ελληνικής αντίστασης" - Σταύρος Β. Θωμαδάκης, "Μαύρη αγορά, πληθωρισμός και βία στην οικονομία της κατεχόμενης Ελλάδας" - C. M. Woodhouse, "Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και η σχέση του με τη Βρετανία" - Richard Clogg, "Η Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων SOE, στην Ελλάδα" - Προκόπης Παπαστράτης, "Η κυβέρνηση Παπανδρέου και το Συνέδριο του Λιβάνου" - Lars Baerentzen, "Η απελευθέρωση της Πελοποννήσου, Σεπτέμβριος 1944" Β. Απελευθέρωση, Εμφύλιος Πόλεμος και Αμερικανοί - Γιάννης Ο. Ιατρίδης, "Εισαγωγή" - George M. Alexander, "Η κρίση αποστράτευσης του Νοεμβρίου 1944" - Heinz Richter, "Η Συμφωνία της Βάρκιζας και τα αίτια του Εμφυλίου Πολέμου" - Γ. Θ. Μαυρογορδάτος, "Οι εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946: προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου" - Γιάννης Ο. Ιατρίδης, "Εμφύλιος Πόλεμος 1945-1949: εθνικοί και διεθνείς παράγοντες" - Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, "Καθεστώς έκτακτης ανάγκης και πολιτικές ελευθερίες, 1946-1949" - Lawrence S. Wittner, "Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα: 1944-1949" - Αργύρης Α. Φατούρος, "Πώς κατασκευάζεται ένα επίσημο πλαίσιο διείσδυσης: οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, 1947-1948" - Αδαμαντία Πόλλις, "Επέμβαση των ΗΠΑ στα ελληνικά εργατικά σωματεία, 1947-1950" - Βαγγέλης Κουφουδάκης, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και το ελληνικό ζήτημα, 1946-1952" - Κώστας Βεργόπουλος, "Η συγκρότηση της νέας αστικής τάξης, 1944-1952" - Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, "Η ιδεολογική επίδραση του Εμφυλίου Πολέμου"