Το μάτι του ασύλου - Γκρης, Ηλίας, 1952- (Ελληνική λογοτεχνία, 1990)
Η καταδίκη ενός ανθρώπου στον μυστηριακό κόσμο της ψύχωσης, στην ισόβια μοναξιά της κοινώς αποκαλουμένης τρέλας, είναι το θέμα του μυθιστορήματος που έγραψε ο ποιητής Ηλίας Γκρης. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, υπαρκτό πρόσωπο μιας τραγικής μοίρας, βιώνει τραυματικά μια επεισοδιακή παιδική ηλικία. Μέσα από ποικίλες αντιξοότητες σταδιακά εξωθείται στο άσυλο έρμαιο των ψευδαισθήσεων και ενός μηχανισμού που ύπουλα αλέθει συνειδήσεις.