Τα ελληνικά τυπογραφεία το αγώνος : 1821-1827 - Μαζαράκης-Αινιάν, Ιωάννης Κ., 1923- ([χ.ό.], 1970)
Η ελληνική τυπογραφία στα χρόνια της Επαναστάσεως είναι στενά συνυφασμένη με τον αγώνα για την ελευθερία. Τη σημασία και την ανάγκη αυτού του σημαντικού μέσου διάδοσης ιδεών και ειδήσεων αλλά και οργάνου διοικήσεως, συνειδητοποίησαν ευθύς εξ αρχής όσοι ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εξέγερσης του έθνους. Οι Φιλικοί στο Ιάσιο χρησιμοποίησαν κρυφά την εκεί ελληνική τυπογραφία για να τυπώσουν τα "Άσματα και πονήματα διαφόρων" και τις προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη λίγο αργότερα. Στην κυρίως Ελλάδα οι Σπετσιώτες έστειλαν το καράβι του Δημ. Ορλώφ στην Τεργέστη για να προμηθευτούν όπλα και άλλα εφόδια καθώς και μία τυπογραφία. Ο Αλ. Μαυροκορδάτος πριν κατέβει στην Ελλάδα είχε φροντίσει να προμηθευτεί τυπογραφία και ο Δημ. Υψηλάντης έφερε μαζί του στην Ελλάδα το πρώτο πιεστήριο του αγώνα. Αργότερα οι φιλέλληνες του Λονδίνου και των Παρισίων έστειλαν τυπογραφεία στην επαναστατημένη Ελλάδα. [...]