Το χρυσάφι των τίγρεων - Borges, Jorge Luis, 1899-1986 (Έργα Χορχέ Λουίς Μπόρχες, 1988)
Το βιβλίο με τίτλο Το χρυσάφι των τίγρεων είναι συλλογή διηγημάτων και ποιημάτων του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες η οποία κυκλοφόρησε το 1960, αρχικά ως Ο δημιουργός (El Hacedor). Η συλλογή αποτελείται από συνολικά 55 ποιήματα, δοκίμια, και διάφορα λογοτεχνικά σχήματα, κάποια από αυτά πάρα πολύ σύντομα, τόσο σε πεζό λόγο όσο και σε στίχο, και ως γενικότερο θέμα εξετάζει τα όρια της δημιουργικότητας. Κατά τον ίδιο τον Μπόρχες, η συλλογή αυτή ήταν το έργο κοντά στο οποίο ένιωθε πως τον εξέφραζε προσωπικά πιο πολύ.[1]Τα πιο γνωστά κείμενα της συλλογής είναι το Ο δημιουργός και το Ο Μπόρχες και εγώ.