Το κοριτσάκι με τα σπίρτα - Andersen, Hans Christian, 1805-1875 (Παιδική βιβλιοθήκη, 1999)
Τα χεράκια του ήταν μουδιασμένα απ' το κρύο. Ω! ένα μικρό σπίρτο θα του έκανε τόσο καλό. Αν μόνο τολμούσε να βγάλει ένα από το κουτί και να το ανάψει για να ζεστάνει τα δάχτυλά του. Έβγαλε ένα. Χρ- χράτς. Ω! τι φως έβγαζε, πως έλαμπε με μια καθαρή φλόγα, όπως ακριβώς ένα μικρό κεράκι έτσι όπως προστάτευε τη φλόγα του με το χέρι του.