Ο μυστηριώδης Μίστερ Κουήν - Christie, Agatha, 1890-1976 (Βιβλιοθήκη αστυνομικής φιλολογίας ;, 1987)
Η πρώτη εμφάνιση του μίστερ Κουήν, έγινε εκείνο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς που η μικρή συντροφιά ήταν συγκεντρωμένη για το ρεβεγιόν στο Ρόυστον - όλοι τους αξιόλογα μέλη της αγγλικής αριστοκρατίας κι ανάμεσά τους ο μίστερ Σάτερθγουέητ, σκυφτός και στεγνός, απόψε ακόμα περισσότερο, με διεισδυτικό βλέμμα και πρόσωπο που θύμιζε έντονα τελώνιο. Τους καλεσμένους υποδεχόταν ο Τομ Ήβκαμ, εγκάρδιος και κεφάτος οικοδεσπότης και η σοβαρή πολιτευόμενη γυναίκα του, η λαίδη Λώρα Κην. Ανάμεσα στους καλεσμένους, ο σερ Ρίτσαρντ Κόνγουεη, στρατιωτικός, ταξιδευτής και φίλος των σπορ και το ζεύγος Πόρταλ, που συγκέντρωναν όλο το ενδιαφέρον του κυρίου Σάτερθγουέητ. Γιατί ο κύριος Σάτερθγουέητ είχε διαισθήσεις και απόψε ειδικά περίμενε κάτι απρόβλεπτο. Κάτι συνταρακτικό θα συνέβαινε... Κι ακριβώς πάνω σ’ αυτό, κάποιος θα χτυπούσε δυνατά την βαριά δρύινη πόρτα. Έτσι, θα έκανε την εμφάνισή του ο μίστερ Χάρλεϋ Κουήν, που ερχόταν να δώσει μια εξήγηση στο καυτό πρόβλημα που απασχολούσε τη συντροφιά - συνήθεια που θα κρατούσε και για μια ολόκληρη σειρά από παράξενες και, ομολογουμένως, σκοτεινές υποθέσεις!