Η ωραία κοιμωμένη - Χούνος, Νέστορας Γ., 1947-; Καπλάνη, Σύσση (Παραμύθια που αγαπώ, 2001)
"Η ωραία Κοιμωμένη" αναμφισβήτητα θεωρείται ένα κλασικό παραμύθι που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν την ιστορία του. Σίγουρα κάποιος μας διηγήθηκε το παραμύθι στα παιδικά μας χρόνια ή παρακολουθήσαμε την πασίγνωστη ταινία της disney και μάθαμε την ιστορία. Μια κακιά νεράιδα που ρίχνει μια φοβερή κατάρα πάνω στην νεογέννητη πριγκίπισσα, τρεις καλές νεράιδες που τρέχουν να σώσουν την κατάσταση με τρεις ευχές, μια ανέμη, και ένας ωραίος πρίγκιπας που λύνει τα μάγια με ένα φιλί. Ένα παραμύθι που θα ανακυκλώνετε συνέχεια και θα ζει αιώνια. Σίγουρα το παραμύθι αυτό έγινε περισσότερο γνωστό από την επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της disney που έκανε πρεμιέρα το 1959. Η μουσική, η πλοκή και τα υπέροχα γραφικά ήταν τόσο όμορφα δοσμένα που η ταινία αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Στα αλήθεια όμως η εκδοχή της disney αποτέλεσε ένα παζλ από αναφορές που δανείστηκε από τις διάφορες παραλλαγές του παραμυθιού που υπήρχαν πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν τρεις γνωστές παραλλαγές του παραμυθιού καταγεγραμμένες, που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει στοιχεία από κάποια αληθινή ιστορία όπως για παράδειγμα είδαμε σε προηγούμενο άρθρο με την ιστορία της Χιονάτης ή της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Κάποιοι λαογράφοι θεωρούν πως το παραμύθι έχει ρίζες από τον μεσαιωνικό μύθο Genevieve of Brabant, επίσης από τα ποιήματα Perceforest,"Histoire de Troïlus et de Zellandine", και ακόμα θεωρούν πως η πριγκίπισσα αντιπροσωπεύει τη φύση, η κακιά νεράιδα είναι ο χειμώνας, ο πρίγκιπας η (άνοιξη), το σπαθί του (μια ηλιαχτίδα) και η πριγκίπισσα ο ήλιος που θα ξυπνήσει και θα εμφανιστεί ξανά στη γη.