Ο πόλεμος με τον Κατιλίνα ; Ο πόλεμος με τον Ιουγούρθα ; Ιστορίες - Sallustius Crispus, Gaius, 86-35 π.Χ. (Λατίνοι ιστορικοί, 1993)
Η σειρά Λατίνοι Ιστορικοί έχει στόχο να εξοικειώσει με το έργο των Λατίνων συγγραφέων όσους αναγνώστες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το πρωτότυπο κείμενο, αλλά και όσους επιθυμούν να χαρούν τα έργα των Λατίνων στα νέα ελληνικά. Με μεταφράσεις προορισμένες να διαβάζονται ως αυτόνομο ελληνικό κείμενο, μολονότι μπορούν συνάμα να χρησιμεύσουν και ως έγκυρο μεταφραστικό βοήθημα, η σειρά φιλοδοξεί να καλύψει βαθμιαία το κενό της νεοελληνικής βιβλιογραφίας στον τομέα αυτόν. Πρώτος τόμος της σειράς, το πλήρες έργο του Σαλλουστίου. Ο Γάιος Σαλλούστιος Κρίσπος (86-35 π.Χ.), φίλος και οπαδός του Ιουλίου Καίσαρα και αντίπαλος του Κικέρωνα, είχε έντονη συμμετοχή στα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της εποχής του ώς τη στιγμή που, εξαντλημένος κι απογοητευμένος, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αφιερώθηκε στη συγγραφή ιστορίας. Έγραψε δύο ιστορικές μονογραφίες, τον Πόλεμο με τον Κατιλίνα (Bellum Catilinae) και τον Πόλεμο με τον Ιουγούρθα (Bellum Iugurthinum). Έγραψε επίσης Ιστορίες (Historiae), από τις οποίες διασώζονται μόνο αποσπάσματα. Ο Πόλεμος με τον Κατιλίνα αναφέρεται στην περιβόητη συνωμοσία του Κατιλίνα, το 62 π.Χ., η οποία κατεπνίγη με την επέμβαση του Κικέρωνα. Ο Πόλεμος με τον Ιουγούρθα περιγράφει τον αγώνα, πολεμικό και ηθικό, της ρωμαϊκής πολιτείας κατά του Νουμιδού Ιουγούρθα, στα 112-106 π.Χ. Οι Ιστορίες, τέλος, πραγματεύονται τα γεγονότα μετά το 78 π.Χ. Στα αποσπάσματά τους που διασώζονται (ομιλίες και επιστολές), κυρίαρχο θέμα είναι η παρακμή της πολιτείας μετά το θάνατο του Σύλλα. Η έκδοση περιλαμβάνει σύντομη εισαγωγή για τη ζωή και την εποχή του Σαλλουστίου, τη μετάφραση του έργου του, καθώς και σχόλια, όπου ο μεταφραστής το κρίνει αναγκαίο για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου.