Ταυτότητα και ετερότητα στη λογοτεχνία, 18ος-20ος αι. Τόμος 1ος : η συγκριτική φιλολογία στο κατώφλι του 21ου αι. = Identity and alterity in literature, 18th-20th c. Volyme 1 : comparative literatyre on the threshold of the 21st c. : ιστορικές, θεωρητικές, αισθητικές διαδικασίες : historical, theoretical, aesthetic processes : πρακτικά : proceedings (Δόμος, 2000)
Ο τόμος αυτός είναι ένας από τους τρεις των Πρακτικών του Β' Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, τον Νοέμβριο του 1998 στην Αθήνα, με θέμα "Ταυτότητα και ετερότητα στη λογοτεχνία, 18ος-20ός αιώνας". Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας (AILC/ICLA). Ανακοινώσεις παρουσίασαν μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AILC/ICLA, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας και νεοελληνιστές του εξωτερικού. Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου ήταν η ελληνική, η αγγλική και η γαλλική. Η θεματική του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στις τάσεις που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Συγκριτικής Φιλολογίας και κυρίως στη διαπολιτισμική προσέγγιση του λογοτεχνικού φαινομένου. Το Συνέδριο αποσκοπούσε στην επισήμανση των προβλημάτων που αναδύονται κατά τη διαδικασία αυτή και στην ανάδειξη της σχέσης "ομοιότητα / διαφορά" ως καίριου στοιχείου της έρευνας, καθώς και στην ιστορική διερεύνηση της σύγκλισης ή της απόκλισης που παρατηρείται σε λογοτεχνικά έργα, τα οποία στηρίζονται σε διαφορετικές πολιτισμικές και άλλες παραδόσεις. Τα κείμενα των ανακοινώσεων, που περιλαμβάνονται στους τόμους των Πρακτικών, καλύπτουν τους εξής θεματικούς άξονες του Συνεδρίου: Τόμος πρώτος: Ι. Η Συγκριτική Φιλολογία στο κατώφλι του 21ου αιώνα. II. Ιστορικές, θεωρητικές, αισθητικές διαδικασίες. Επιστημονική επιμέλεια: Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Σοφία Ντενίση. Τόμος δεύτερος: Μύθοι, γένη, θέματα. Επιστημονική επιμέλεια: Ζ.Ι. Σιαφλέκης, Ράνια Πολυκανδριώτη. Τόμος τρίτος: Μετάφραση και διαπολιτισμικές σχέσεις. Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Ταμπάκη, Στέση Αθήνη. Ο κάθε τόμος περιέχει τις ανακοινώσεις της αντίστοιχης θεματικής ενότητας στη γλώσσα που εκφωνήθηκαν και περίληψη στα ελληνικά, για τα κείμενα που δημοσιεύονται στα αγγλικά ή στα γαλλικά, ή, αντιστρόφως, περίληψη στα αγγλικά ή γαλλικά για όσα δημοσιεύονται στα ελληνικά. Ο τόμος συμπληρώνεται με σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων και με ευρετήριο κύριων ονομάτων και τίτλων έργων.