Ο σκιτσογράφος Ηλίας Κουμετάκης - Πόρτολος, Δημήτρης (Άγρα, 1998)
Ο Ηλίας Κουμετάκης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1889 και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Ο ίδιος εδήλωνε Κερκυραίος (ή θεωρούσε τον εαυτό του Κερκυραίο). Αυτοδίδακτος δημοσίευσε τις πρώτες γελοιογραφίες του το 1909 στις εφημερίδες Χρόνος και Αθήνα και στο Ημερολόγιο του Σκόκου. Οι συνεργασίες αυτές, που διεκόπησαν από αλλεπάλληλες επιστρατεύσεις, σταθεροποιήθηκαν από το 1914, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το 1915 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Συνεργάστηκε με τον Ρωμιό του Σουρή, το Κερκυραϊκό Ημερολόγιο, τα Παναθήναια και τον Σατανά, ενώ το 1926 άρχισε τακτική συνεργασία με την εφημερίδα Πρωία. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τη διαφήμιση, πειραματίστηκε με τα κόμικς και συμμετείχε επανειλημμένως σε Εκθέσεις Σκιτσογράφων με τις υδατογραφίες του. Αν και βενιζελικός, εργάστηκε σχεδόν πάντα σε αντιφρονούντα φύλλα, στο πλαίσιο ωστόσο του καλού γούστου. Με τη δικτατορία του Μεταξά εγκατέλειψε την πολιτική γελοιογραφία. Στην υπόλοιπη ζωή του κρατήθηκε μακριά από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Πέθανε το 1979.