Το Φανάρι : η θεσσαλική Ιθώμη - Τραυλός, Χριστόφορος Κ. (Σαββάλας, 2002)
Η καταγραφή της ιστορίας και της λαογραφίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, του Φαναρίου Καρδίτσας, αποτελούσε μια παλιά επιθυμία όλων μας, καθώς έτσι δίνεται η ευκαιρία στους μεγαλύτερους να θυμηθούν και στους νεότερους να μάθουν ότι η θεσσαλική Ιθώμη, το Φανάρι, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μια μακρόχρονη περίοδο τριών χιλιάδων ετών. Διαβάζοντας την ιστορία του αγαπημένου μας Φαναρίου, με περηφάνια διαπιστώνεται ότι αυτό είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια της ένδοξης, "κλωμακόεσσας" κατά τον Όμηρο, αρχαίας Ιθώμης. Χαιρόμαστε, λοιπόν, που αφήνουμε και εμείς στις νεότερες γενιές των συμπατριωτών μας Φαναριωτών κάποια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για την πατρίδα τους, ώστε να είναι περήφανοι για την καταγωγή και την κληρονομιά τους.