Στοιχεία δικαίου και εισαγωγή στη νομική επιστήμη. Τεύχος Β΄ - Σατλάνης, Χρήστος Ν. (Σάκκουλας Αντ. Ν., 2002)
Το βιβλίο "Στοιχεία δικαίου και εισαγωγή στη νομική επιστήμη" έχει ως σκοπό να βοηθήσει όλους εκείνους οι οποίοι δεν είχαν επαφή με τη νομική επιστήμη αλλά, ωστόσο, επιθυμούν να γνωρίζουν γενικές έννοιες γύρω από το δίκαιο. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μια γενική νομική μόρφωση δεν συμβάλλει μόνο στην απόκτηση της απαραίτητης καλλιέργειας και τη ικανότητας αντίληψης και κατανόησης αυτών που ονομάζουμε «κοινωνικά δρώμενα» αλλά επιπροσθέτως παρέχει σπουδαία εφόδια για να μπορεί κανείς να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Έτσι επιτυγχάνεται μια στοιχειώδης κοινωνικοποίηση του αναγνώστη. Πνευματικοί άνθρωποι και διανοούμενοι και ειδικότερα δάσκαλοι, καθηγητές, ιατροί, μηχανικοί, κοινωνιολόγοι, επιστήμονες κάθε είδους, δημοσιογράφοι, ασχολούμενοι με τα κοινά (όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι φίλοι των πολιτικών κομμάτων) κ.λπ. θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες γνώσεις από αυτό το βιβλίο. Η χρησιμότητα του βιβλίου διατηρείται ακέραιη και για τους σπουδαστές της νομικής επιστήμης, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις νομικές σπουδές. Η από την πρώτη στιγμή φευγαλέα επισκόπηση του δικαίου και της νομικής επιστήμης και η σφαιρική εξοικείωση με τις βασικές νομικές έννοιες θα είναι οι αναγκαίοι όροι για μια επιτυχή φοιτητική και νομική σταδιοδρομία. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι δεν κουράζει τον αναγνώστη. Αντίθετα φροντίζει να συγκεκριμενοποιεί με παραδείγματα τις αόριστες και αφηρημένες νομικές έννοιες. Μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε από τον συγγραφέα να προσφέρει τα βασικά στοιχεία του δικαίου σε σχετικά λίγες σελίδες, συμπυκνώνοντας τα νοήματα αλλά και εξασφαλίζοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να μπορεί να αναζητήσει γνώμες και πληροφορίες πάνω σε άγνωστα νομικά ζητήματα, χωρίς να χάνεται στον ωκεανό της άγνοιας. Στο τεύχος Α παρουσιάζονται θεμελιώδεις έννοιες δικαίου, στοιχεία εργατικού δικαίου, στοιχεία εμπορικού δικαίου και στοιχεία αστικού δικονομικού δικαίου (πολιτικής δικονομίας), δηλαδή εξηγείται ποιες είναι οι έννομες σχέσεις (δικαιώματα και υποχρεώσεις) του ιδιωτικού δικαίου και πως προσφεύγει κανείς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια. Με το τεύχος Β, το οποίο περιέχει στοιχεία συνταγματικού, διοικητικού εκκλησιαστικού, δημόσιου διεθνούς ευρωπαϊκού (κοινοτικού), ουσιαστικού ποινικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ολοκληρώνεται το έργο.