Ο θεσμικός ρόλος του ελεγκτικού συνεδρίου - Μηλιώνης, Νικόλαος Αλ. (Μονογραφίες συνταγματικού και διοικητικού δικαίου ;, 2002)
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το νεοελληνικό νομικό πολιτισμό με διαρκή παρουσία μέσα στη συνταγματική μας ιστορία. Αποτελεί έναν από τους θεσμούς εκείνους που παρακολουθούν την πορεία του νέου ελληνισμού με διακριτικότητα και εγρήγορση. Η θεσμική αποστολή του για την επαλήθευση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού εμπλέκει το Σώμα με τους φορείς τόσο της εκτελεστικής εξουσίας κατά τη φάση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όσο και της νομοθετικής εξουσίας κατά το στάδιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η λειτουργία του είναι δυνατό να συναρτάται με το ισχύον πολιτικό σύστημα μιας χώρας, το οποίο επιδρά τόσο στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, όσο και στο είδος και την έκταση των σχέσεών του με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο θεσμικός ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκρίθηκε να αναδειχθεί τόσο μέσα από τη διαδρομή του Σώματος στη συνταγματική ιστορία της χώρας μας, όσο και στο πλαίσιο αυτού που θα ονομάζαμε δυναμική της καθημερινής συνταγματικής πραγματικότητας. Επιχειρείται η παράλληλη ανάδειξη των οργανωτικών ιδιαιτεροτήτων και του εύρους των αρμοδιοτήτων των αντίστοιχων οργάνων των χωρών, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ελεγκτικός ρόλος του εξειδικεύεται στον παραδοσιακό του ρόλο ως δικαστή των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων, που αποτελεί κοινή παράμετρο των περισσότερων οργάνων εξωτερικού ελέγχου της ηπειρωτικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο προληπτικός έλεγχος είναι η άλλη έκφανση των σχέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας. Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσία, οι σχέσεις του αποκρυσταλλώνονται στη διατύπωση σχετικής γνωμοδότησης επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων, καθώς και την υποβολή δημόσιων εκθέσεων, προς επικουρία του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου εκτέλεσης των δημόσιων δαπανών.