Εισαγωγή στις πιθανότητες : θεωρία και εφαρμογές - Κούτρας, Μάρκος Β. (Σταμούλης Α., 2002)
Στόχος του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μάρκου Β. Κούτρα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σταμούλη, είναι να μυήσει τον αναγνώστη στα μυστικά της περιοχής των πιθανοτήτων, παρουσιάζοντας τόσο την απαραίτητη θεωρία όσο και ενδιαφέροντα παραδείγματα από διάφορες επιστημονικές περιοχές. Η ύλη, που διαπραγματεύεται το βιβλίο αυτό καλύπτει τις ανάγκες ενός εισαγωγικού πανεπιστημιακού μαθήματος στη θεωρία πιθανοτήτων, ενώ το μαθηματικό υπόβαθρο που χρειάζεται για την κατανόησή της είναι οι γνώσεις, που έχει αποκτήσει κανείς με την ολοκλήρωση των Λυκειακών του σπουδών. Η παρουσίαση της ύλης γίνεται από την αρχή και δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση της περιοχής των πιθανοτήτων. Ως εκ τούτου, το παρόν εγχειρίδιο θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα και για τους διδάσκοντες στην τελευταία τάξη των ενιαίων Λυκείων της χώρας όπου καλύπτονται εισαγωγικές έννοιες πιθανοτήτων. Στην ύλη του βιβλίου, για ακόμη καλύτερη κατανόηση του θέματος, περιλαμβάνονται 120 παραδείγματα λυμένα αναλυτικά, 610 ασκήσεις, ταξινομημένες σε δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας καθώς και 47 εργασίες για υπολογιστή με υποδείξεις, για την αντιμετώπισή των οποίων χρησιμοποιείται το πρόγραμμα Mathematica.