Κωδικοποίηση διατάξεων συλλογικών ρυθμίσεων. Τόμος Α΄ : εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, κλαδικές (εθνικές και τοπικές) (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, 1998)
Το νέο βιβλίο «Ε.Γ.Λ.Σ. - Πρακτικός Οδηγός» αποσκοπεί στη λεπτομερή καθοδήγηση του επαγγελματία Λογιστή σχετικά με όλα τα λογιστικά και φορολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο οδηγό για τη σωστή εφαρμογή του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.), καθώς παρατίθεται πλήρης ανάλυση και συνδεσμολογία όλων των λογαριασμών του. Το έργο ακολουθεί τη μορφή του Π.Δ.1123/1980. Κατ' αρχάς, παρατίθενται οι βασικές αρχές διάρθρωσης των λογαριασμών του Ε.Γ.Λ.Σ.. Κατόπιν, σε κάθε ομάδα αναλύονται οι διάφοροι λογαριασμοί. Η ανάλυση ανά λογαριασμό περιλαμβάνει: παράθεση του αντίστοιχου αποσπάσματος από το Π.Δ.1123/1980, ερμηνεία του λογαριασμού, αναλυτικά παραδείγματα με εγγραφές, παρουσίαση των γνωμοδοτήσεων του Ε.ΣΥ.Λ. και του Σ.ΛΟ.Τ. παρουσίαση των διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, Κ.Φ.Α.Σ. και γενικά της νομοθεσίας σχετικής με το λογαριασμό Σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι λόγω της αντικατάστασης του Ν.2238/1994 από το Ν.4172/2013, παρουσιάζονται οι διατάξεις και των δύο νόμων για τον εκάστοτε λογαριασμό. Βεβαίως, για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1/1/2014 και μετά (για τα οποία ισχύει ο Ν.4172/2013), αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Διοίκηση, οι οποίες, όμως, δεν έχουν ανακοινωθεί έως το χρόνο έκδοσης του παρόντος βιβλίου. Κύριο πλεονέκτημα του βιβλίου μας είναι η πλήρης συνδεσμολογία και τα αναλυτικά παραδείγματα με εγγραφές ανά λογαριασμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα με λογιστικές εγγραφές σχετικά με πράξεις παγίων (αγορά, εκποίηση, κατεδάφιση, αντιπαροχή κλπ.), αποτίμηση αποθεμάτων, πράξεις κεφαλαίου (κάλυψη, αύξηση, μείωση κλπ.), προβλέψεις, φόρους (ΦΠΑ, χαρτόσημο κλπ.) και λοιπές υποχρεώσεις, πάσης φύσης έσοδα και έξοδα, καθώς και αποτιμήσεις κάθε είδους απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα. Στο τέλος, δε, της Ομάδας 8 παρουσιάζεται αναλυτικό πρακτικό παράδειγμα σχετικά με τις εγγραφές κλεισίματος χρήσης. Στο τέλος της Ομάδας 9 παρουσιάζεται αναλυτικό πρακτικό παράδειγμα εγγραφών αναλυτικής λογιστικής εκμετάλλευσης (κοστολόγηση, κλείσιμο χρήσης κλπ.). Πλήρης συνδεσμολογία λογαριασμών ομάδας 9 (σχεδιαγράμματα) Παραδείγματα με εγγραφές όλων των πράξεων με συνάλλαγμα (αγορά-πώληση, δάνεια, τόκοι, συναλλαγματικές διαφορές, γραμμάτια, αποτίμηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων και απαιτήσεων) Αναλυτικό αλφαβητικό ευρετήριο.