Η εξέλιξη του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης 1983-1991 - Παπαναγιώτου, Ευάγγελος (Σταμούλης Α., 2000)
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. το βιβλίο «Η Εξέλιξη του Κόστους Παραγωγής Αγροτικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης (1983-1991)» σε συνεργασία με το Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών (ΙΓΕΚΕ) των κ.κ. Παπαναγιωτου Ε., Καθηγητού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Φωτόπουλου Χ., Αν. Καθηγητού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ανδρεάκου Ι., Εντεταλμένου Ερευνητή Γ΄ ΙΓΕΚΕ, και της κ. Ευλιάτου - Μπαρώνου Στ., Επιστημονικής Συνεργάτιδος ΙΓΕΚΕ. Το Υπουργείο Γεωργίας μέσω του Ινστιτούτου Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών (ΙΓΕΚΕ) του ΕΘΙΑΓΕ, συνεχίζει με τη παρούσα έκδοση, τη συστηματική προσπάθεια εκτίμησης του ύψους και της διάρθρωσης του Κόστους Παραγωγής Αγροτικών Προϊόντων (Εθνικό Πρόγραμμα ΚΟ.Π.Α.Π.), πάντοτε στο πνεύμα των τεθέντων στόχων: *ελέγχου της αποτελεσματικότητας της παραγωγικής διαδικασίας των αγροτικών προϊόντων, *διαμόρφωσης βασικών παραμέτρων, για την υποβοήθηση στην άσκηση αγροτικής πολιτικής με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και *ορθολογικής άσκησης, βραχυπρόθεσμης τουλάχιστον, πιστωτικής πολιτικής. Η έκδοση αυτή, με γνώμονα τους ανωτέρω στόχους, αναφέρεται στα βασικότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής και παρουσιάζει ενδεικτικά τις παραγωγικές δαπάνες ανά στρέμμα, το κόστος παραγωγής και τα οικονομικά αποτελέσματα για δύο διαφορετικά έτη (1983 και 1991), Καλύπτει δε ένα βιβλιογραφικό κενό για τους σχετικούς γεωργο-οικονομικούς δείκτες και αποδεικνύει-πέραν της προσφοράς της προς την εφαρμοσμένη γεωργοοικονομική επιστήμη-ότι υπερέβη τουλάχιστον τις δυσχέρειες διαμελισμού της οργανικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, κατανομής των γενικών και συνολικών δαπανών και δειγματοληψίας.