Εφαρμοσμένη αισθητική στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο : εικόνα, ήχος, κίνηση - Zettl, Herbert (Έλλην, 1999)
Η εικόνα ο ήχος και η κίνηση περιγράφουν τα κύρια στοιχεία του αισθητικού ειδώλου (δηλαδή το φως, τον χώρο, τον χρόνο-κίνηση και τον ήχο), και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Η ολοκληρωμένη κατανόηση των αρχών της αισθητικής των μέσων και η σωστή τους χρήση δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά αποτελεί βασική προυπόθεση για τον υπεύθυνο παραγωγό και θεατή της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής μετάδοσης. Οι συνεχώς αυξανόμενοι περιορισμοί χρόνου και χρήματος κάνουν μη πρακτική, αν όχι αδύνατη, την παραγωγή τριών ή περισσότερων παραλλαγών του ιδίου μηνύματος πριν αποφασισθεί ποιο από αυτά είναι το πιο αποδοτικό. Η αισθητική των μέσων της τηλεόρασης και του κινηματογράφου παρέχει τα κριτήρια για να παράγουμε τα καλύτερα μηνύματα με την πρώτη προσπάθεια. Στους χρήστες των μηνυμάτων των μέσων η αισθητική των μέσων παρέχει τα κριτήρια που βοηθούν τους θεατές να βλέπουν πίσω από το κείμενο και που τους κάνει να βιώνουν και να κρίνουν την μετάδοση της τηλεόρασης και του κινηματογράφου σε διάφορα συναισθηματικά και διανοητικά επίπεδα. Παρ όλα αυτά το βιβλίο δεν περιορίζεται στο πεδίο των μέσων τηλεόρασης και κινηματογράφου. Εάν θα μπορούσαμε διαβάζοντας το βιβλίο να απελευθερωθούμε από την έπαρση που έχουμε για την αντίληψή μας και να μπορούμε να βλέπουμε, να αισθανόμαστε, να ακούμε και να περιφερόμαστε με καλύτερη αντίληψη και με χαρά, εάν θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε από το βιβλίο για να βρούμε τον δρόμο μας μέσα από το χάος των καθημερινών μας εμπειριών ώστε να αναγνωρίζουμε τις σημαντικές εμπειρίες και να τις μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας, και εάν τελικά θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε έστω και σε ελάχιστο βαθμό κάποια γνώση των συναισθημάτων η οποία να συμβάλλει στην αυτογνωσία, στον αυτοσεβασμό και στην ειλικρινή συμπάθεια για τους συνανθρώπους μας, τότε αυτό το βιβλίο θα είχε αποδείξει την αξία του. Για να γίνει το βιβλίο ευανάγνωστο, χωρίς να θυσιαστεί κάποιο περίπλοκο τμήμα του, έχουμε διαιρέσει το βιβλίο σε πέντε κύρια πεδία: 1) φως και χρώμα 2) δισδιάστατος χώρος 3) τρισδιάστατος χώρος 4) χρόνος - κίνηση 5) ήχος.