Χρονικό της κυπριακής προσφυγιάς - Λοίζος, Πήτερ (Εθνογραφίες, 2001)
Τον Αύγουστο του 1974 οι κάτοικοι του Αργακιού, ενός πλούσιου χωριού στη δυτική Κύπρο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μπροστά στην προέλαση του τουρκικού στρατού. Ο συγγραφέας καταδείχνει με τρομερή οξύτητα τις εμπειρίες των θυμάτων πολέμου, αποκαλύπτοντας τι σημαίνει να γίνεται κανείς πρόσφυγας, να χάνει σπίτι, γη και περιουσία και μαζί τους οικείους τρόπους της καθημερινής ζωής του.