Διδακτική των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση και το πρωτότυπο : αναλύσεις, προτάσεις, δείγματα διδασκαλίας : βοήθημα για τους διδάσκοντες και τους υποψήφιους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ - Δρακόπουλος, Δημήτρης (Σαββάλας, 2002)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους συναδέλφους φιλολόγους και ιδιαίτερα σ' αυτούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Περιλαμβάνει αναλύσεις, προτάσεις και δείγματα διδασκαλίας για τη διδακτική του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών. Ο τελικός σχεδιασμός του περιεχομένου έχει την εξής διάταξη: - Συνοπτική παρουσίαση των γνωρισμάτων κάθε γραμματειακού είδους σε συνδυασμό με τους σκοπούς διδασκαλίας του μαθήματος. - Σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο των αρχαίων συγγραφέων με εστίαση του ενδιαφέροντος στις ιδεολογικές τους αρχές, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τα γνωρίσματα της συγγραφικής τους τέχνης. - Παρουσίαση ενός ή περισσότερων δειγμάτων διδασκαλίας μαζί με ασκήσεις για εμπέδωση και προέκταση του μορφωτικού αγαθού. Τα δείγματα διδασκαλίας έχουν σχεδιαστεί με βάση την ειδική διδακτική του μαθήματος, τους σκοπούς και τους στόχους διδασκαλίας και τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται οποιαδήποτε τυποποίηση.