Οι νόμοι της ζωής - Ανδριανόπουλος, Αντώνιος (Ιδεοθέατρον, 2000)
Το βιβλίον αυτό είναι μια συλλογή εκ του πλουσίου ανεκδότου έργου του αειμνήστου πατέρα μας Αντωνίου Αδριανόπουλου (1876 - 1957). Είναι μια εκλογή από διαφόρους σημειώσεις, σκέψεις, ακόμη και διαλέξεις και αποσπάσματα από άλλα έργα του. Εάν εζούσεν ο ίδιος ίσως να μη προέβαινε ποτέ εις την έκδοσίν του, ίσως ακόμη εάν το εξέδιδε, να ετοποθέτει κατ' άλλον τρόπο την εκλογήν, την σειράν και την τάξιν των κεφαλαίων. Εις τον πρόλογον του βιβλίου του «ο Άνθρωπος και η Ζωή» αναφέρει τα εξής: «Είναι ανάγκη διαφωτίσεως των πνευμάτων κατόπιν μιας ριζικής και εκ βάθρων μελέτης της σημασίας της ζωής. Πρέπει να αλλάξη και ο τρόπος της ζωής και η νοοτροπία και των ατόμων και των κυβερνώντων τους λαούς. Και δια να καταστή τούτο δυνατόν πρέπει να εξαρθώμεν υπεράνω των κρατουσών συνθηκών, δια να αντιληφθώμεν πως λειτουργεί και που τείνει ο κόσμος και η ζωή και επί τη βάσει των ούτω σχηματισθησομένων αντιλήψεών μας να ρυθμίσωμεν και τον ατομικόν και τον ομαδικόν βίον μας κατά τρόπον σύμφωνον προς τους νόμους της παγκοσμίου ζωής, διότι μόνον έτσι θα ανοίξη ο δρόμος προς της ειρήνην, την ευημερίαν και μιαν ατελεύτητον πρόοδον και των ατόμων και του ανθρωπίνου γένους καθόλου». Ημείς εθεωρήσαμεν αναγκαίαν την παρουσίασιν τοιούτων έργων, αναγκαίαν και χρήσιμον εις αυτόν τον ανερμάτιστον και αλληλοσυγκρουόμενον κόσμον μας, εις την αλλοπρόσαλλον και παραπαίουσαν εποχήν μας.