Γενετική τεχνολογία και θεμελιώδη δικαιώματα : η συνταγματική προστασία των γενετικών δεδομένων - Κριάρη-Κατράνη, Ισμήνη (Σάκκουλας, 1999)
Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ελληνική μονογραφία που ασχολείται με τα συνταγματικά προβλήματα που ανακύπτουν λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της γενετικής και ιδιαιτέρως των πορισμάτων του προγράμματος «Αναλύσεως του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος». Το βιβλίο ασχολείται με την ερμηνεία του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής εν όψει των νέων διαγνωστικών μεθόδων με τις οποίες εξακριβώνεται η ταυτότητα ενός ατόμου από την εξέταση ελάχιστης ποσότητας γενετικού υλικού και ανιχνεύεται στο ανθρώπινο κύτταρο όχι μόνο η ύπαρξη μιας παθήσεως αλλά και η προδιάθεση του ατόμου για συγκεκριμένη ασθένεια. Ειδικότερα εξετάζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται να υποβληθεί κανείς σε γενετικές εξετάσεις στο πλαίσιο αστικής ή ποινικής δίκης, για λόγους προγεννητικού ελέγχου, στο χώρο των εργατικών και ασφαλιστικών σχέσεων ή στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Το βιβλίο επιδιώκει να συμβάλει στην πλήρωση του κενού της ελληνικής συνταγματικής θεωρίας στο πεδίο αυτό, στην εξέταση των νομικών προβλημάτων που προκαλεί η σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στην κριτική παρουσίαση των θεωρητικών απόψεων και των νομοθετικών προτάσεων που έχουν υιοθετηθεί στην αλλοδαπή και στη διατύπωση αρχών, με τις οποίες θα κατοχυρώνονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες του πολίτη στον επερχόμενο «Αιώνα της Γενετικής».