Νομολογιακές εξελίξεις στα αποκτήματα των συζύγων - Νικολόπουλος, Παναγιώτης Δ. (Βιβλιοθήκη νομικής θεωρίας και πράξεως, 2001)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί συμπλήρωμα με νεότερη νομολογιακή ενημέρωση της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα με τίτλο: "Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα των συζύγων", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το 1993. Εξετάζονται εκτενέστερα μεταξύ άλλων τα ζητήματα της in natura ικανοποίησης της αξίωσης, του κύρους των συμβάσεων που καταρτίζονται εν όψει της λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο, του χρόνου με τις τιμές του οποίου θα αποτιμηθούν τα αποκτήματα, των κριτηρίων με τα οποία προσδιορίζεται το μέγεθος της συμβολής του δικαιούχου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου, της παραγραφής της αξίωσης, των προϋποθέσεων για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, της φορολογικής αντιμετώπισης των μεταβιβάσεων ακινήτων για την ικανοποίηση της αξίωσης των στοιχείων που πρέπει να εκτίθενται στην αγωγή για να μην απορριφθεί ως αόριστη. Ερευνάται επίσης η δυνατότητα αναλογικής εφαρμογής στην ελεύθερη ένωση των διατάξεων για τη συμμετοχή στα αποκτήματα των συζύγων. Από πλευράς συγκριτικού δικαίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία οι νέες αντίστοιχες ρυθμίσεις των δικαίων πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Π.Γ.Δ.Μ., καθώς και ο αντίστοιχος νόμος της Κύπρου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό υιοθέτησε τις ρυθμίσεις του ελληνικού αστικού κώδικα.